Riasztási gyakorlat

Hétfőn gyakorlatot tart a Katasztrófavédelem. Senki ne pánikoljon mikor megszólalnak a szirénák, ez csak próba lesz. Mindezzel párhuzamosan a Csillagok Háborúja című filmből vett fiktív helyszínekre utaló közlemények jelennek meg a médiában.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) együttműködve 2011. november 21-én országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart, melyben a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is részt vesz. A gyakorlat célja, a katasztrófavédelmi szervek és hivatásos tűzoltóságok, a polgári védelmi szervezetek mozgósításának értesítésének gyakoroltatása, valamint a lakosság katasztrófariasztásának begyakorlása.

A teljes gyakorlat három részből áll. Először a Katasztrófavédelmi Igazgatóság riasztja a felügyelet alát tartozó tűzóltóságokat és megalakul egy operatív törzs. A következő lépésben a médiaszolgáltatók tesztelik a kommunikációs csatornákat, közérdekű közleményeket tesznek közzé. A közlemények érdekessége, hogy a Csillagok Háborúja című film fiktív helyszínein zajló eseményekről szólnak. A gyakorlat harmadik fázisában Pest megye 25 helyszínén polgári védelmi szervek állnak fel és felkészítést tartanak. Késő délután, este működésbe hozzák a szirénákat (szaknyelven megmorgatják).

A gyakorlat kapcsán, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei szervezete közreműködésével önkéntes véradásra három helyszínen kerül sor, ahol a gyakorlatban mozgósított állomány, valamint a 18-60 év közötti lakosság adhat vért. Az erre kialakított helyszínek Pilisvörösváron (12-19 óra között a Művészetek Házában: Fő u. 127.), Vácon (16-18 óra között) és Kistarcsán (kb. 12.00 órától) lesznek felállítva.

A Katasztrófavédelem kéri a lakosság türelmét, és a gyakorlat hatékony végrehajtása érdekében a műsorszóró csatornákon elhangzó közléseknek megfelelő feladatok végrehajtásában történő közreműködését. A gyakorlatról a www.pest.katasztrofavedelem.hu weblapon is folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők.

{jcomments on}

maglódinfo.hu  hírek
Ma 2024. Október 24., Csütörtök, Salamon napja van. Holnap Blanka és Bianka napja lesz.
facebook pécelinfo Kövesd a maglódinfo-t a facebookon is!

Maglód aktuális időjárása